New Zealand White...

Inspirasi Untuk Permulaan Bisness Aku... Hehee...


Time balik kampung 10 hari cuti raya pose lepas, cek suh adik cek beli arnab baka New Zealand White kat bagan serai (kat ngan umah mertua dia) sebelum dia balik kampung raya posa aritu. Murah brader Khairul jual (cek rasa la) lpas cek search & banding kat tenet harga pasaran arnab kat malaysia... Cek amik 2 pasang... Sepasang rm 38 dia jual kat cek, kat pasar dia jual rm25 sekor dia kata... Yang len2 cek search mau lbeh kurang rm100 sekor... cek pun tak tau apsal brader tu jual murah & org len jual mahal sngt...


Rumah utk arnab2 nie cek transform bekas reban ayam adik cek kat belakang umah. OK laaa, dapat rumah teres takde bilik 3 biji utk arnab2 nie sebagai permulaan. Sebiji umah pun luas, lbeh kurang 1.2x1.5 meter... Huhuuu... But skarang nie cek letak sume 4 ekor tu dalam satu rumah... Kecik lagi, baru umur sebulan lebih... & dijaga oleh mak cek dengan jawatan sebagai Pengurus Kandang Sementara (gaji hold smpi arnab biak bnyk & bleh dijual)... hehee...


Cek pilih baka New Zealand White coz baka nie orang bela untuk daging dia. Baka len cam baka Angora or Lion Head and so on orang bela sbg haiwan kesayangan coz bulu baka2 nie gebu. Baka New Zealand White nie skali beranak banyak ekor (8-12 ekor) and cepat besar. Bleh la sembelih nanti klu teringin nak makan daging arnab or dah tak larat nak bagi makan bila dah bnyk2 nnti. Heheee... Jgn tak tau family cek makan arnab... Time lepas lapah kulit dia jaa nampak cam kucing, pas goreng tepung tu dah nampak cam ayam goreng KFC dah. heheee...


Dulu time cek skolah dulu ada gak family cek bela arnab baka kampung. Kawan abah cek bagi. Pas mak cek mula keja, jarang orang ada kat umah nak bagi makan kat arnab2 tu. Arnab kuat sangat makan klu nak tau (dedak dia rm3.50 sekilo, daun2 kejap ja dia kunyah). Ngan adik2 cek time tu kecik lagi & ada lelah, abes semua arnab tu abah cek sembelih. But klu korang nak tau, hempedu arnab leh ditelan mentah2 utk ubat penyakit lelah... Nyummy...Hurmm...

Hidup kita, semoga diredhai Allah =)

No comments: