Kenapa Kita Tak Serupa Orang Lain?... Siri 2...

Selamat Hari Raya skali lagi.... hehee... Baru jaa abis test letrik tadi.... Hentam saja labu, ntah betul ntah tak apa yang aku jawab tadi... Stadi last minit... huhuuu....

OK, back to the topic after sekian melalut....

Criter 1.....

Peristiwa nie berlaku time cek balik kampung raya pose tempoh hari... Cek nek train dari KL sentral & trun kat bukit mertajam... Cek sampai dalam kul 9 malam camtu kot... After jamak takhir maghrib ngan isyak, cek pun tggu lah adik cek datang amik kat ruang menunggu kt stesen tu... Lpas cek dok ja sat, ada la sepasang suami isteri datang dok sederet kerusi ngan cek... Yang menarik perhatian cek adalah, si isteri dengan mata yg merah berair membangkitkan hal umah tangga diorang ngan suami dia.... Cek tak sure plak diorang nak balik beraya kat mana. Bkn nak dengar sangat, tapi dekat sangat ngan cek, so cek pun 'ter' pasang lah telinga... huhuuu... Sayu benar suara si isteri bercakap ngan suami dia. Tapi suami dia senyap ja tak cakap sepatah... Cek tak tau lah diorang gaduh apa.... But satu ayat yang cek dengar dari mulut si isteri yang menyentuh cek punya hati kecil ialah "KENAPA KELUARGA KITA TAK BAHAGIA MACAM KELUARGA ORANG LAIN?"...


Criter 2....
Dulu masa kecik2 cek akui, kami adik beradik yang seramai 8 orang nakal lah jugak (buas org kedah ckp). Huhuu... Tapi skarang dah besar panjang sume dah baik belaka dah. Hehee... Yelah, laki 4 orang + pompuan 4 orang, klu gaduh tu mau bising satu umah... Habih satu umah sepah kadang tu... Nseb bek la mak cek sabar orgnya... Tp klu abah ada kami takut arr jugak nak gaduh... Huhuuu... Arwah nenek cek yang skali skala datang umah cek time tu apa lagi, jenuh dia bebel kat kami adik beradik... huhuu... Habis letih dia bebel, kuar la ayat dia yang cek ingat sampai skarang... "AWAT LA HAMPA NIE TAK MACAM ANAK2 ORANG LAIN?"... "Dok diam2 skit tak leh ka? Tak gaduh adik beradik"... hahaa...



Criter 3...

Kadang kala, bila cek rasa banyak sangat masalah... Or rasa kekurangan sesuatu.... Or rasa diri 'down'... Mulalah cek terpikir, KENAPALAH HIDUP AKU NIE TAK MACAM ORANG LAIN? Banyak sangat masalah nak settle. Tak macam orang len yang cek tengok leh bergumbira dan hidup ngan bahagia... Duit banyak, happy, bijak & so on... Tak macam cek nie... Slalu ada mende nak kene pikir sampai serabut otak cek... Huhuuu... Sedey...

Simpul of the story...
Lepas kejadian dalam criter 1 kat atas, baru lah cek terpikir ngan mendalam, rupanya bukan cek aja yang ada masalah kat dunia nie... Cek tanam dalam diri, klu cek rasa masalah cek berat, akan ada lagi manusia yang masalah dia lagi berat dari cek... So cek kne bersabar. Allah SWT jadikan setiap manusia adalah unik. So of couse lah life setiap orang berbeza. Bila life setiap orang berbeza, of course lah problem dia pun berbeza. SO TAKYAH LAH NAK BANDINGKAN DIRI KITA OR LIFE KITA NGAN ORANG LEN OR LIFE ORANG LEN. Sebab kita memang dijadikan berbeza antara satu sama lain.... Masing-masing ada kekuatan dan kelemahan... The End of Story =)


Nie msg org antar kt phone cek...
Kadang2 kita berdoa utk kuat tapi banyak pulak dugaan yang tiba, kadang2 kita minta cerdik tapi masalah pula yg timbul, kadang2 kita minta bahagia tapi huru hara pula hidup. Dugaan mnjadikan kita kuat, masalah mnjadikan kita berfikir, huru hara menjadikan kita tabah. Hebatkan Allah SWT. Semuanya ada hikmah. Kalaulah manusia tahu satu hadis nie:

Telah berkata Jibrail: Wahai Tuhan, Engkau sampaikanlah hajat hambaMu. Maka Allah menjawab :Biarkanlah hambaKu itu, kerana Aku mencintai suaranya (doanya). Hadis riwayat Anas bin Malik. So???

Hidup kita, semoga dalam redha Allah SWT... Amin... =)

No comments: