Cili fertigasi?

Sos cili tau arrr....

Pagi tadi cek pi MEDEC UiTM (Pusat Pembangunan Usahawan Malaysia) kat Intekma Resort, cadang just nak amik sijil kursus usahawan yang cek join (KAKS-kursus usahawan siswazah)yang cek join 3 thn lpas... Maklum lah dah nak grad nie, kne kutip apa yang ada kat UiTM nie... Tiba2 jumpa ngan Pn Laila, fasi time cek kursus duluu. Dia offer cek tanam cili fertigasi kat UiTM Puncak Alam. Tanah kosong banyak kt ctu dia kat. Yelah UiTM puncak alam baru buka fasa 1 , ada lagi 3 fasa tak buka. Benih cili leh dapat free dari MARDI, dia kata laaa.. Cuma kne buat RP (Rancangan Perniagaan) ngan research cili fertigasi utk tunjuk kat VC and submit kat Agrobank. Kira ni projek kerjasama ngan MEDEC UiTM la untuk sape yang penah join kursus bawah MEDEC camtu...

Nampak cam mudah kan??? heheee... Mudah ke? Modal just utk piping system ngan tanah and baja camtu... So cek tengah running ngan RP lah skarang nihh... & tengah cari mana2 mmbr 2 ke 3 orang yang berminat nak join... Puan laila kata, MEDEC akan bagi full support utk projek nie... Projek ternak lembu kat UiTM puncak alam pun dah dalam proces dia kata.... Waaa... takut ada, tak yakin pu ada... tapi semangat nak keja sendiri pun ada... hope tak semangat hangat2 taik itik lah... Nex week InsyaAllah cek pi Kuala selangor & Sabak Bernam tengok ladang cili fertigasi ngan Puan Laila.... All of my fren, pray for me... Amin...

Opsss... apa mende FERTIGASI tu? heheee... Fertigasi adalah kaedah tanaman didalam beg plastik dimana tanah yang digunakan adalah campuran dari sisa tanam sawit or sabut. Guna piping systen untuk air dan baja. Automatic siram la lbih kurang camtu. Sesuai utk kawasan yg xpunya tanah yg sesuai utk pertanian & mudah utk kawalan penyakit dari tanah. Cek search kt tenet, actually bnyk jenis sayur ngan buah yg leh guna kaedah fertigasi, bkn cili jaaa... cam sayur hijau, tomato, labu or tembikai susu... Sekian makluman & harapan dari saya....

1 comment:

babydungo said...

ade hajat nak tanam cili ker..bagus la gitu