1x huaa... 2x huaa...3xhuaa...

AlhamdulilLah...

Semalam, punca yang telah mengkusutkan otak cek selama nie telah pun dapat di settle kan... Final Year Project punya pasal lah nie... Susah benar nak mintak tolong orang, itu yang cek belajar... Tapi bila Allah izinkan, semua nya rasa mudah jaa berjalan... So... Mintak lah tolong ngan Allah, insyaAllah dapat... =)....

Klu student mass com ngan TEKA (technology creative) ada casting... Kami student mechanical pun ada casting gak... Klu student hotel masak, kami mechanical pun masak jgk... hehee... Klu masscom casting kat studio & kulinari masak kat kitchen, kami casting/masak kat bengkel foundry... Nie lah kami punya casting & masakan... heheee...


Nie resepi cek punya masakan... Saje amik gambar resepi nie tak bagi complete, nnti budak hotel curi claim dia punya resepi plak... huhuuu...


Nie antara bahan2 untuk cek punya masakan... Yang color oren dalam bekas bulat tengah tu yelah copper (0.3kg), then yang petak tu nickel (0.3kg). Keliling dia dari kanan yelah carbon (0.3kg), magnesium secukup rasa, pig iron (40kg), steel coin scrap (15kg), dan last skali vanadium(1.2kg)... Wlaupun yang hitam memanjang tu nama dia pig iron, tapi ia bkn lah najis mughallazah dan halal utk dipegang tanpa perlu disamak... =)


Nie bntuk acuan (mould) cek... Siap kne bakar dulu untuk bg dia keras sblm ltak cek punya masakan...


Nie dapur dia... Tak lek kacau ngan senduk... Klu tak skali ngan senduk tu lebur dalam periuk nie... Nak kacau dia kne guna kaedah seperti buat teh tarik dalam bekas tembikar pasir...


Cek terfikir, klu lah besi lebur yang panas dunia nie masuk dalam perut cek... Camne lah plak seksa kat neraka nanti... NauzubilLah...


Dah siap masak... baru lah masukkan dalam acuan tadi... Siap... =)


Sekadar gambar hiasan... Hidup aku... Semoga diredhai Allah...

JazakalLahikasirun pada semua yang terlibat... =)

No comments: