Next Step... Cili Fertigasi...

Asal mahu, disitu ada jalan...

Itu yang cek nampak bila plan nak buat cili fertigasi kat UiTM puncak alam nie.... thanks to Puan Laila MEDEC yang banyak bagi support moral, tenaga, masa hatta duit henget... huhuuu...

Khamis 1 week before pose, cek, puan Laila, her husband (cek call Uncle) and sorang student dia (Amir) pi visit ladang fertigasi kat kuala selangor ngan sabak bernam. Gerak kul 11 pagi dari MEDEC UiTM, kul 11 malam baru sampai bilik... Penat nya... But cek dapat banyak info ttg tanaman cili fertigasi nie... Mula tu sampai kat ladang kuala selangor. Ladang nie kawan husband Pn Laila punya. Kt cnie mcm2 sayur pakcik tu tanam... Dan macam2 kaedah dia tanam. Fertigasi ada, hidroponik ada, konvensional ada, ternak cacing ada, burung walit ada, cili , buluh madu, terung, kailan, sawi & banyak lagi... Hasil dia jual kt depan umah jaa... Tak besar pu ladang tu, dalam 3 ke 4 ekar jaaa... Respek pakcik tu, siap leh upah bangla ngan indon 5 org lg kerja kt ladang dia... Bertambah cek punya semangat nak berbudi kat tanah bila tengok ladang dia... huhuuu...



Then dalam kul 4ptg camtu kot, bru sampai kat ladang abg husin kat kawasan sapintas, sabak bernam... Abg husin nie cek kenal time join pgrm anak angkat rakan muda aritu. Abg husin punya ladang dalam 2 ekar camtu, full ngan cili fertigasi... 1 ekar dia sewa ngan harga 2oo henget sebulan, 1 ekar lg dia buat kat keliling umah dia... Penuh taman umah dia ngan umah pelindung ujan & sistem fertigasi... Yang 1 ekar dia sewa tu tengah tuai hasil, yang kt umah dia tu bru tanam anak pokok... Mula ngan tanam sikit2 gak dia ckp kt cek, kne ada pendedahan bru leh tanam anak pokok bnyk2... Btul jgak cek pikir...



Tima kasih bnyk to Pn laila and Uncle yang drive keta ke sabak bernam dan blanja Nasi Ambeng utk tengah hari ngan Nasi & Tomyam utk makan malam... Sedap klu makan free nie.. Heheee... Thanks jgk to amir yang bg pinjam RP cili fertigasi dia... =)

Skarang.... Cek ngan puan Laila tengah kira cost lah, mula ngan 1000 anak pokok dulu... Cek kira2, 20 ribu henget lebih gak tu kos utk mula tanam nie... 4 bulan untuk semusim, setiap pokok assume kuar 4kg x 1000pokok x RM 5/kg, cek kira dapatlah 20ribu henget semusim. Dalam musim kedua dah boleh balik modal insyaAllah. Puan laila ckp ok, nnti lpas raya kita present kat Pengarah MEDEC & lpas tu kat VC... heheee...

NEXT STEP.... Tunggu lah... huhuuu... =)

No comments: