Time kecik2 dulu laa....


Rintihan Anak Lelaki Sulung...


Yaaa... Tahu...
abang ada tanggungjawab yang sangat besar...
abang kna ganti tmpat abah satu ari nanti...
abang kne jaga adik2 elok2...
abang kne jadi role model untuk adik2...
abang kne nie... dan ... kne tuu...
semua yang elok2...
perfect...

Tapi...
abang tetap seperti anak2 mak abah yang lain...
abang kecik lagi...
bukannya sempurna...
abang juga ada keinginan tersendiri...
kebebasan seperti angah, alang, atih, acik...
dimanja seperti adik ucu...
macam budak2 len...

Kenapa?
slalu jaa abang dulu yang kne marah...
tanpa usul priksa plak tu kadang2...
walhal angah yang buat hal...
alang yang sepahkan makanan...
atih yang tak nak pi ngaji Quran...
acik yang cari pasal dlu...
ucu yang selerak kan rumah...
apa yang buruk asyik abang jaaa kne...
tak tau... punya lah abang tertekan...
org len buat salah, abg yang kne...

Semua tak kena...
tak reti nak men elok2 ngan adik lah...
tak nak tolong adik buat keja lah...
tak leh adik gurau sikit lah...
tak reti jaga adik lah...
malas nak ajar adik buat keja skolah lah...
semua tak kena...

Kadang...
abang rasa dunia nie tak adil...
mak abah tak sayangkan abang lagi...
tiap2 malam abang pikir apa salah abang...
kadang meleleh air mata abang...
tapi mak abah tak tau...
asyik nak marah2 abang jaaa...
caaa cakap elok2...
bukannya abg tak leh dengar...
klu abang ada mood abang buat lah...
abang bukannya pemalas sangat pun...
mak abah yang asyik suruh
abang buat benda yang abang tak suka...
itu lah pasal...
huhuuu....

# Heheee... itu dlu2... skarang tak mrungut lagi... puas cek pikir... apsal lah cek aja yang kne... skarang dah besa panjang, bru cek sedar... I'm role model 4 my sisters and brothers... harapan mak abah... sapa lg nak sempurnakan... =)

No comments: