Apa Ada Dengan Family Angkat?...

Ada member kt umah wan gurau, dia tanya wan.... Tak cukup lg ke family hang kt kampung sampai nak cari family lain? Asal weekend klu free jaa, trus pi umah family angkat. Apsal hang tak balik kampung? Dah lupa mak abah asal? Dah lupa asal usul?... Makkkk.... Kejam sehhh soalan dia. Terkedu lah jugak first time dia tanya.... Memang kejam...

Family angkat Wan, Kuala Medang,Raub Pahang.
Mak punya masak lemak tempoyak daging kancil ngan sambal goreng... Perghhh... Superb.....










Wan ngan mak angkat Damansara, jalan2 uptown Damansara. Thanks mak bwk Wan blik kmpg mak kt Tanjung Karang....


Fakta 1: Wan ada 5 orang family angkat... Kt Kuala Selangor, Ampang, Damansara, Keramat dan kat Raub, Pahang... Juga sorang kakak angkat, juga kat Raub,Pahang... Tp family angkat just 3 family ja yang Wan still close contact. Semua nie Wan kenal time Wan join program rakan muda uitm.

Fakta 2: Kampung asal Wan kt Kulim, Kedah.

Kalaulah korang dapat fikir ngan waras, dapat bandingkan fakta 1 & 2, sure korang leh bagi jawapan knape klu free weekend Wan tak kampung sndiri... Jauh maaa... 6 jam wooo atas bas... Tiket lagi pi balik jaa dah RM60... Letih badan pun ada coz cuti weekend kan just 2 ari ja...


Ngan Mak Wok, Kmpg Sg Gulang2, Kuala Selangor.
Kt umah dia wan blajar makan tempe... Huhuuu....











Kak Zakiah after pgrm SKMG3, PERMATA UiTM...
Rajin dia msg ngan Wan. Malam nie kita msg ye akak... =)

But.... Apa ada ngan family angkat?

Macam2 ada.... Banyak yang Wan dapat blajar bila dok kt umah family angkat.... Ye lah... Lain umah lain peel penghuni dia, lain undang2 dia, lain corak hidup dia, lain... lain... Pendek kata banyak perkara berbeza yang dapat Wan belajar... Dapat tak korang bayangkan, life kat Damansara sure lah tak sama ngan life kat Kuala Selangor... & tentu jauh skali ngan life kat Raub, Pahang. Namun aku... maintain... Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu mengemboh.... Dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung.... Hahaaaa.... Adat menumpang kasih orang tatkala kita diperantauan.... Huhuuu...

Apa yang penting ialah Wan belajar.... Hujan emas di negeri orang, baik lagi hujan batu di negeri sendiri... (boleh ke peribahasa tu?) Wan sangat bersyukur ngan family kandung Wan sekarang. SANGAT BERSYUKUR... Wan sangat bersyukur dikurniakan mak bernama Rodhiah Bt Wahab dan abah bernama Mohd Rashid Bin Ahmad... Sebabnya... Ermmmm... Tak leh arr citer kat cni, adalah Wan buat sikit perbandingan.... & Wan sangat pasti Wan rasa sangat bertuah dilahirkan dalam keluarga Wan skarang.... =)

Apa? Awek kt umah family angkat? Hahaaa... Mana ada, adik2 pompuan kecik2 lagilah... Adapun Wan anggap macam adik sendiri laaa... Yang lelaki yang sebaya ngan Wan ada lah... huhuuu...






Ngan family Umi, AU3 Keramat...
Umi yang sangat caring & sporting.
Sayang umi... =)




Kepada Mak Wok kt Kmpg Sg Gulang-Gulang, Kuala Selangor & Auntie kt Ampang, maaf sngt tak pi rumah... Wan dah lupa jalan arr nak pi...
huhuuu...

Kepada Mak & Abah kat Pelangi Damansara, serta Umi Nani kt AU3 Keramat, tima kasih terima Wan seadanya...

Kepada Mak & Ayah kt Kuala Medang, Raub, Pahang & Kak Zakiah kt Dong, Raub, Pahang... InsyaAllah panjang umur murah rezeki kita jumpa lagi... =)

No comments: